Skogsbruk / Skogsskötsel

Just nu i din skog – oktober, november och december

Publicerad 2021-06-10

Här tipsar vi om skogliga aktiviteter som passar bra att göra i skogen i höst och vinter. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Gallra i rätt tid

Gallring är en smart investering för din skog. Vid gallring tas en del av träden bort, främst de med sämre kvalitet. Träden som står kvar får tillgång till mer ljus, vatten och näring, och kan på så sätt utvecklas och bli ännu mer värdefulla. Gallring i rätt tid gör också att skogen får bättre motståndskraft mot skador av vind, snö och insekter. Kontakta din Sydvedare om du vill ha en bedömning om gallringsläget i din skog!

Gör skogsbilvägen redo för vintern

Se över dina skogsbilvägar inför vintern, speciellt klokt om du tänker gallra eller föryngringsavverka. Behöver du fylla i hål och djupa hjulspår, och lägga på lite extra grus? Snåla inte, det blir ofta dyrare att grusa mer i efterhand. Röj undan buskar och sly i vägkanterna, så viks det inte ut på vägen om det kommer snö.

Bruna barr på granarna?

Granar som angreps av granbarkborren under sommarmånaderna kan under hösten få bruna barr. Ett annat tecken är avfläkt bark på stammarna. Dessa träd bör snarast avverkas och transporteras till industrin, för att rädda så mycket av virkesvärdet som möjligt.

Skydda din nya skog med viltskyddsmedel

Du har lagt ner tid och pengar på din föryngring, nu vill du att plantorna ska få en fin start och snabbt växa sig kraftiga. Men, nya plantor är attraktiva för älgar och rådjur, så för att minska risken för att plantorna förstörs kan du behandla med viltskyddsmedel. Det gör du till plantorna nått ”betessäker” höjd; för rådjur omkring 1,5 meter och för älg 2–3 meter. Men det bör inte vara frost precis i samband med viltskyddsbehandlingen, så senare än oktober är inte att rekommendera.

Beställ plantor!

Täckrot, barrot eller TePlus – vilken planttyp väljer du till vårens plantering? Täckrot är lätta att plantera och passar i många föryngringar, men inte alla. Rådgör med din Sydvedare, och beställ plantor redan i höst!

Samarbetar du med Sydved ?

Logga in på dina personliga sidor, i nya Min skog, för att få ännu bättre koll på ditt skogsbruk. Logga in med bank-id (men lösenord och personnummer funkar också!)

Text: Annsofie Öhman Foto: Istock och Ludwig Björkman